CREAFONE

Creafone_Logo

E-Ticaret Sitenize Müşteri Çekmenin 5 Temel Yolu

1. Dikkat Çekici bir E-Ticaret Sitesi

Yapmanız gereken ilk şey, e-ticaret sitenizin ilgi çekici olup olmadığını kendinize sormaktır.

Bir e-ticaret sitesinin tasarımı çok önemlidir. Eğer tasarım göze hitap etmiyorsa, ürünleriniz de dikkat çekmeyecektir. Bir kullanıcının satın alma kararını genellikle e-ticaret sitesinde 3 saniye geçirdikten sonra verdiğinin farkında olmalısınız. Bu nedenle önemli olan ilk izlenimdir. Bir e-ticaret platformu Shoplo.com’un CEO’su Patryk Pawlikowski’nin dediği gibi :

“Bir mağazanın web sitesi onun temsilidir. Bu yüzden özellikle satılan ürünler çok estetik ise güzel ve profesyonel olması gerekir. Bir müşteri olağanüstü bir elbise ararsa, ihmal edilmiş ve çirkin bir web sitesine rastladığında geri çekilir. Binlerce online mağazası arasında müşteriler, tasarımı en modern ve estetik olanı seçecektir. Bunun nedeni: Güzel bir mağazanın daha güvenilir olarak kabul edilmesidir.”

2. Sosyal Medya Etkinliği

Sosyal medya, ücretsiz tanıtım yapmanızı sağlayan kanallardan biridir. Sosyal medyada başarının anahtarı harika bir içerik sunmaktır. İlginç ve olağanüstü olursanız insanlar sizi takip etmek isteyecektir. Bunu başarırsanız, hiçbir finansal masraf olmadan harika bir pazarlama kanalına sahip olacaksınız. Peki, sosyal medya kullanarak müşterileri çekmek için ne yapmalısınız?

  • Düzenli olarak paylaşım yaparak, müşterilerinize kendinizi sıkça hatırlatırsınız.
  • Kullanıcılarınızla etkileşim kurun : Onlara sorular sorun, yorumlarına yanıt verin, dikkatlerini çekmeye çalışın.
  • İşiniz için en iyi kanalları seçin. Ancak her zaman Facebook ve Pinterest’e odaklanın, çünkü bunlar çevrimiçi mağazalara en fazla trafiği yönlendiren sosyal medya uygulamalarıdır. (FB: %55; Pinterest: %25)
  • Grafik kullanın : Resimli gönderiler genellikle diğerlerine göre %50 daha fazla etkileşim alır.

3. Müşteri Hizmetleri

Müşteri hizmeti birçok kullanıcıyı çekmenize yardımcı olacak önemli bir faktördür. Unutmayın: Daima memnun müşterilerden daha iyi bir promosyon yoktur. Mağazanızda satın alma deneyimini dikkate değer hale getirin. Ancak bunu olumlu bir şekilde yapın. Bir Forrester araştırması, ABD’li tüketicilerin %45’inin soruları veya endişeleri hızlı bir şekilde ele alınmazsa çevrimiçi bir işlemi terk edeceğini belirtmektedir.

Bu, müşterileri çekmek istiyorsanız tüm yorumlarına ve sorularına yanıt vermeniz gerektiği anlamına gelir. Mümkün olan en kısa sürede ve zamanında yanıt verilmesi, bu konudaki başarının anahtarıdır.

Müşteri hizmetleri etkisi küçümsenemez. McKinsey tarafından yürütülen bir araştırma, satın alma deneyimlerinin %70’inin müşterinin kendisine nasıl davranıldığını nasıl hissettiğine dayandığını ortaya koymaktadır. Görünen o ki anahtar olan ürünün kendisi veya reklamlar değil, müşteri hizmetleridir. İnsanlar olumsuz izlenimleri paylaşmaya, olumlu izlenimlerini paylaşmaktan iki kat daha isteklidir. 

Hatta bir olumsuzluğu telafi etmek için 12 olumlu müşteri deneyiminin gerekli olduğu söylenmektedir. Böylece tüm müşterilerinizin sunduğunuz hizmetten memnun olduğundan emin olabilirsiniz. Kibar, yardımsever ve yetkin olduğunuz takdirde müşterilerin sizi tercih ettiğini görecek ve ağızdan ağıza pazarlamanın gücünün ne kadar büyük olduğuna şaşıracaksınız.

4.Promosyonlar

Hepimiz promosyonları ve indirimleri severiz. Ama genellikle bizi mutlu eden tasarruf ettiğimiz 5 lira değildir. Bu duygulara neden olan şey daha çok psikolojik mekanizmamızdır. 

Müşterileri çekmek için çevrimiçi mağazanızda neyi kullanabilirsiniz?

Bunun cevabı, müşterilere promosyon ürün sunmaktır. 

Shoplo.com’dan Patryk Pawlikowski’nin dediği gibi:

“Mağazalarımızın çoğu, müşterilere ücretsiz kargo teklif ediyor ve bu promosyon da bize başarı kazandırıyor. Müşterilerin alışverişten vazgeçmelerinin nedenlerinden biri kargo ücreti olduğundan, mağazalardaki alışveriş sayısı önemli ölçüde artıyor. Bazı mağazalar, özel bir fiyattan ücretsiz kargo sunuyor. Müşterileri, nakliye ücreti ödememek için planladıklarından daha fazla ürün satın almaya teşvik etmenin harika bir yoludur. Sonuç olarak, yalnızca bir müşterinin takdir ettiği özel bir değer vermekle kalmaz, aynı zamanda daha fazla satış da sağlarsınız.”

Bir başka yol da indirim kuponları dağıtmaktır. Onları yeni müşterilere verebilirsiniz, böylece ilk satın almaları için bir teşvik oluşturur. Ayrıca sadık müşterilere, örneğin “2 alana üçüncüsü bedava” veya “ikinci ürün %30 indirimli” gibi özel bir teklif verilmesi önerilir. Tüm bunlar müşterilerinizin kendilerini özel hissetmelerini sağlayacak ve onları mağazanızdan alışveriş yapmaya teşvik edecektir.

5. E-posta pazarlaması

E-ticaret sitenize müşterileri çekmenin 5 temel yolundan bir diğeri, e-posta pazarlamasıdır. Müşterileri çekmek için hem ucuz hem de etkili bir çözümdür. Bir Epsilon “Markalaşma Anketi”, %54’ünün müşterilerin kendilerine e-posta gönderen şirketlere karşı daha olumlu bir tutuma sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca ankete katılanların %71’i alışveriş yaparken bir şirketin kendilerine gönderdiği e-postaları her zaman hatırladıklarını da belirtmektedir. Bu sonuçlar e-posta pazarlamasının önemini doğrulamaktadır. En yaygın fikirlerden bazıları şunlardır:

  • Yeni ürünler hakkında e-posta gönderin. Satışlar ve promosyonlar hakkında e-postalar gönderin.
  • Satın aldıktan sonra benzer veya önerilen ürünlerle e-posta gönderin, böylece insanlar başka bir satın alma işlemi yapmaya istekli olabilmektedirler.
  • Mağazanızda bir süredir aktif olmayan müşterilere, web sitenizi tekrar ziyaret etmelerini sağlamak için indirim kuponlarıyla e-posta gönderin.
  • Ürünlerinizle ilgili bazı ipuçları veya stilizasyonlar gönderin. Bu şekilde insanlara ilham verecek ve e-ticaret sitenizi ziyaret etmelerini sağlayacaksınız.