CREAFONE

Creafone_Logo

Müşteri Yolculuğu Haritasını Geliştirirken Uygulayabileceğiniz 4 Önemli Strateji

Kurumların, hedeflerine ulaşabilmesi için müşterilerine sorunsuz bir yolculuk sağlaması gerekmektedir. Müşteri yolculuğu haritası, alıcının gözünden bakmaya ve sorunları onun tarafından görmeye olanak tanıyan bir tasarıdır. Müşteri yolculuğu haritasını bitirmiş olsanız bile, aşağıda belirttiğimiz stratejileri uygulayarak şirketiniz için daha iyi bir haritaya sahip olabilirsiniz.

Bu makalede CJM, bir diğer adıyla müşteri yolculuğu haritasını geliştirirken kullanabileceğiniz 4 önemli stratejiyi derledik.

Temas Noktalarına Önem Verin

Alıcı, işletmeyle temas kurduğunda, müşteri deneyimi büyük bir oranda şekillenebilmektedir. Dijitalleşme ile birlikte işletmeler eskiye göre daha kolay bir şekilde kurulmaktadır, buna bağlı olarak işletmelerin rakip adayları da oldukça fazladır. İşletmenizi rakip adaylardan ayırmak için temas noktalarına önem vermek gerekmektedir. İşletmeler, müşteri yolculuğundaki her temas noktasını dikkatli bir şekilde haritalandırılmalı ve birbiriyle ilişkilendirilmelidir. Ayrıca, temas noktalarına önem vermek, müşterinin sorunlarının daha kolay fark edilmesine ve problemlerini çözmesinde kolaylık sağlayabilmektedir.

 

Mükemmel Bir Çok Kanallı İletişim Sağlayın

Müşteri yolculuğu haritasını geliştirirken uygulayabileceğiniz 4 önemli metottan bir tanesi, çok kanallı iletişim sağlamaktır. Alıcılar, çağrı merkezi veya sosyal medya aracılığıyla işletmeye ulaştığında, müşteri deneyiminin her iki kanalda da harika olması gerekmektedir. Bu yüzden çok kanallı iletişimin, şirket tarafından sistemli bir şekilde kurulması gereklidir. Çok kanallı etkileşimdeki yetersizlikler, müşteride güvensizlik yaratabilmektedir. Ayrıca bu durum olası müşterileri, mevcut müşteri profiline dönüştürmeyi de engellemektedir. Müşterilerinizin sıkıntılı noktalarını anlamak, onları etkili bir şekilde anlamaya çalışmak, müşteri yolculuğu haritasını da geliştirmiş olur.

Pazarlama Otomasyonları Oluşturun

İşletmelerin, müşteri yolculuğu sırasında, alıcıların tecrübelerini daha iyi hale getirmek için pazarlama otomasyonları büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden kurumların, müşteriye sıklıkla kendini hatırlatması gerekmektedir. Pazarlama otomasyonları, işletme ve müşteri arasındaki bağı güçlendirmek için mükemmel bir sistem haline gelmiştir. İşletmeler, müşteriye randevusunu hatırlatmak için otomatik e-posta gönderebilir veya deneyimlerinin nasıl olduğunu sormak için bir Müşteri Eforu Skoru (CES) anketi yollayabilirler.

Müşteri Yolculuğunu Kişiselleştirin

Müşteri yolculuğu haritasını geliştirirken uygulayabileceğiniz 4 önemli metottan bir diğeri ise müşteri yolculuğunu kişiselleştirmektir. İşletmeler, müşterinin ne istediğini kavramak için müşteri yolculuğunu kişiselleştirmelidir. İşletmelerin, müşterilerle etkileşimlerinizi kişiselleştirebilmesi için alıcılar hakkında yeterli veri toplaması gerekmektedir. Bu yüzden müşterilerin ilgi alanları, yaşı ve eğitimi gibi bilgileri göz önünde bulundurmalıdır. İşletmeler, müşterilerin demografik verilerini kullanarak, onlara ilgilerini çekebilecek bir hizmet ve ürün sunabilmektedir. Böylelikle işletmeler, karlarını arttırma imkanına daha kolay sahip olmaktadır.

Sonuç

Her şeyin sürekli değiştiği bir zamanda, müşterilerinize değerinizi etkili bir şekilde gösterdiğinizden emin olmak başarının anahtarıdır. Müşteri yolculuğu haritasının mükemmel olması için, onların ihtiyaçlarını anlayarak veya oluşabilecek olası problemlerini tahmin ederek yolculuk haritası tasarımına başlayabilirsiniz. Eşsiz müşteri deneyimi ve çağrı merkezi platformu Creafone tüm bu işlemler kapsamında, Türkiye’nin öncü müşteri hizmetleri firmaları arasında yer almaktadır.