CREAFONE

Creafone_Logo

E-Ticaret İşinizde Doğru Lojistik Ortağını Bulmak İçin Rehber

Herhangi bir e-ticaret büyümek için, daha yüksek sipariş hacimlerini ve bu siparişlerin kusursuz yerine getirilmesini yönetmek anlamına gelir. Çoğu büyük ve köklü şirket bu lojistiği kendi başlarına yönetirken, bu kadar yüksek hacimlere ve hızla gelişen tedarik zincirlerine ayak uydurmak, özellikle orta ve küçük işletmeler için zaman zaman zor olabilir.

Böyle bir senaryoda, lojistiğinizi bir 3. Taraf Lojistik (3PL) sağlayıcısına dış kaynak sağlamak, tedarik zincirlerinin bir parçası olarak gelen tüm sıkıntı ve güçlüklerin sonu gibi görünebilir. 3PL’ler, satın alma, envanter yönetimi, sipariş karşılama, depolama ve paketleme gibi bir dizi hizmet sunar ve en önemlisi, mali açıdan sağlam ve daha hızlı tedarik zincirleri vaat ederken mallarınızı gönderir. 3PL’ler, depo inşa etmek için tuğla ve harç maliyetlerinden veya çeşitli alet ve işçilik yatırımlarından tasarruf etmenizi sağlayabilir. İş ortağı ağları ve gelişmiş teknolojik kaynakları aracılığıyla bu 3PL’ler, bir dizi işlemi entegre edebilir, denetleyebilir ve işinizin diğer temel yönlerine odaklanmanıza yardımcı olabilir. Böylece, sektördeki en iyi uygulamalardan yararlanan 3PL’ler, işletmenizin yeni bölgelere genişlemesine ve müşteri erişimini iyileştirmesine yardımcı olabilir.

Seçenekler sonsuz olsa da, her 3PL sağlayıcısı kuruluşunuzun operasyonel ihtiyaçlarına tam olarak uymayabilir. Yanlış bir 3PL iş ortağıyla ortaklık yapmak, işletmenizin finansmanına kötü bir şekilde yansıyabilir. Bugün mevcut olan binlerce 3PL sağlayıcı ile doğru olanı seçmek çok önemlidir. Bir 3PL sağlayıcısı tutmadan önce, 3PL’nin nasıl çalıştığını ve işletmenizin gereksinimlerinin neler olduğunu anlamak zorunludur. Mevcut tedarik zincirlerinizi ve navlun lojistiğinizi değerlendirmeli ve sürecinizde tam olarak neyin eksik olduğunu bulmalısınız. Daha iyi teslimat hızı mı yoksa daha donanımlı veya daha büyük bir depolama alanı mı yoksa daha büyük sipariş hacmini yönetmeniz ve göndermeniz mi gerektiğine karar vermelisiniz. Bunlar, işletmenizin mevcut lojistik ve tedarik zincirlerinin eksikliklerini belirlemenize yardımcı olacak birkaç sorudan bazılarıdır.

Yukarıdaki soruların cevaplarını bulduktan sonra, doğru lojistik ortağını bulmak daha kolay olacaktır. Aşağıda, potansiyel bir 3PL’nin işinize uygun olduğundan emin olmak için göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli faktörler ve hususlar bulunmaktadır.

  • Tecrübe Etmek

Pazara ve dinamiklerine yeni giren bir 3PL organizasyonuna lojistiğinizi teslim etmek istemezsiniz. Piyasada en az birkaç yıllık deneyime sahip şirketleri arayın ve kısa listeye alın. Bu tür şirketler çok sayıda müşteriyle çalışmış olacak ve size daha iyi çözümler sunmak için pazar deneyimlerini ve sektör bilgilerini kullanabilirler.

  • Konum

E-ticaret işiniz için doğru 3PL sağlayıcı, ürünlerinizin müşterilere sorunsuz teslimatını sağlamak için stratejik olarak yerleştirilmiş bir dağıtım ağına sahip olmalıdır. Potansiyel 3PL ortağınızın merkezi dağıtım bölgeleri, hedef pazarınıza uygun olmalıdır. Örneğin, e-ticaret işiniz Hindistan’da faaliyet gösteriyorsa, Hindistan’ın her yerinden sipariş alabilirsiniz. Bu nedenle, Hindistan’a yayılmış teslimat noktalarına sahip bir ortak istersiniz.

  • Operasyon Maliyeti

3PL’ler, işletmeniz için bir dizi hizmet sunar ve buna göre ücret alacaklarına şüphe yoktur. Birinde sonuçlandırmadan önce tüm potansiyel 3PL satıcılarının maliyetlerini ve hizmetlerini karşılaştırmak en iyisidir. Maliyetlerden tasarruf etmek amacıyla lojistiği daha ucuz bir fiyata dışarıdan temin etmek cazip görünebilir, ancak bu hizmet kalitesinden ödün vermek anlamına gelebilir ve uzun vadede işinize zarar verebilir. Güvenilir bir 3PL iş ortağı, sundukları hizmetlerin hem sabit hem de değişken maliyetlerinde şeffaflık sunmalıdır.

  • Hız

Bugün hızlı hareket eden bir dünya ve müşterilerinize daha hızlı ürün teslimatı sunma ihtiyacını yeterince vurgulayamıyoruz. Müşteriler daha hızlı hizmetler arar ve son derece rekabetçi pazarda ayakta kalabilmek için lojistik ve tedarik zinciri operasyonlarınız hızlandırılmalıdır. Siparişlerde daha kısa işlem süresi ve daha yüksek teslimat hızı sunan 3PL sağlayıcıları arayın.

  • Ölçeklenebilirlik

Lojistik sağlayıcınız, işinizin yeni pazarlara açılmasında kilit bir rol oynayacak ve müşterilere daha fazla erişim sağlayacaktır. Yalnızca mevcut gereksinimleri karşılamakla kalmayıp, uzun vadede işletmenizin sorunsuz sipariş karşılamayı garanti ederken operasyonlarınızı daha büyük bir düzeyde ölçeklendirmesine olanak tanıyan 3PL’leri arayın. Bu da, potansiyel 3PL ortağınızın pazar odaklı taleplere yanıt vermek için güvenilir bir ortak ağına sahip olması gerektiği anlamına gelir.

  • Müşteri Hizmetleri ve Duyarlılık

Bir 3PL kuruluşunun mevcut müşteriler veya çevrimiçi platformlardaki derecelendirmeler aracılığıyla sunduğu hizmetlerin kalitesini gözden geçirmeniz önerilir. İyi bir 3PL sağlayıcısı, çözümleri özelleştirebilmeli ve işletmenizin ihtiyaçlarına göre operasyonları optimize edebilmeli ve bunları etkin bir şekilde yürütebilmelidir. İşletmenizin günlük operasyonlarını idare edebilmeli, piyasadaki belirsizliklerin kendilerine getirdiği her türlü zorluğu üstlenmeli ve buna göre yanıt verebilmelidirler.

  • Teknolojik Yetenekler

Günümüzün tedarik zincirleri, geleneksel olanlardan çok farklıdır ve çeşitli operasyonları koordine eden ve izleyen en son bilgi teknolojisi tarafından yetkin bir şekilde desteklenmesi gerekir. İyi bir 3PL sağlayıcısının emrinde Envanter Yönetim Sistemi (IMS), Depo Yönetim Sistemi (WMS), Taşıma Yönetim Sistemi (TMS) ve tedarik zinciri görünürlüğünü iyileştirmek ve tüm bunların kaydını tutmak için diğer bulut tabanlı sistemler gibi bir dizi araç vardır. Bu, lojistik sağlayıcının gerçek zamanlı veriler elde etmesine, tedarik zincirlerindeki hataları azaltmasına ve böylece verimliliği artırmasına yardımcı olur.

  • Emniyet

Ürünlerinizin güvenliği, bir lojistik ortağı seçmeden önce her şeyde olduğu gibi bakmanız gereken önemli bir husustur. Ürünlerin yanlış taşınması ve nakliye sırasında hasar görmesi kayıplara yol açacaktır. Bu nedenle, lojistik ortağınızın sürücü ortakları, araçlar, depolar veya lojistik merkezleri için standart güvenlik prosedürlerine ve kontrollerine sahip olduğundan emin olun. Bu önlemler, ürünlerinizin yükleme veya nakliye sırasında minimum düzeyde hasar görmesini ve daha fazla müşteri memnuniyetini sağlayacaktır.

Doğru lojistik ortağını bulmak kesinlikle çok büyük bir iştir ve birini seçmeden önce çok fazla araştırma gerektirir. Doğru ortağa yatırım yapmak, yalnızca müşterilerinize daha iyi hizmet vermenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda işletmenizin büyümesi ve sektörde bir marka adı oluşturması için kapsam sağlar.