CREAFONE

Creafone_Logo

Doğru Ve Güvenilir Bir Lojistik Ortağı Seçmek İçin 11 İpucu

Hepimizin bildiği gibi, tedarik zinciri yönetimi ve siparişleri müşterilere ulaştırmak için siparişlerin yerine getirilmesi söz konusu olduğunda, gelişen e-ticaret işinde lojistik önemli bir rol oynamaktadır. Sonuç olarak nakliye yönetiminin yol üzerindeki verimliliği, etkinliği ve güvenliği göz önüne alındığında, doğru ve güvenilir bir lojistik ortağı ile çalışmak kesinlikle çok önemlidir.

Doğru ve güvenilir bir lojistik ortağı, işinizi kolaylaştırmak için uzmanlıklarıyla size yardımcı olacaktır. Taşıma, depolama, dağıtım, nakliye ve teslim alma dahil olmak üzere en iyi çözümleriyle işinizin genişlemesiyle başa çıkarak riskleri ve maliyetleri azaltacaktır. En uygun lojistik şirketini seçmek, bir dizi lojistik işletmesi ile karşılaşacak olsanız da kolay bir iş değildir. Doğru partneri seçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör bulunmaktadır. İşte doğru ve güvenilir bir lojistik ortağı seçmeniz için 11 ipucu:

Doğru Lojistik Ortağını Belirlemeye Nereden Başlamalıyım ?

En iyi lojistik ortağını belirlemek için her şeyden önce iş ihtiyaçlarınızı ve beklenen lojistik hizmetinizi anlamanız gerekir. Kontrol listesinin etkinliğini sağlamak için mevcut navlun lojistiğinizi, tedarik zincirinizi, nakliye hatlarınızı, navlun maliyetlerini, performans denetimini ve ilişkilerinizi anlamanız gerekir.

Mevcut lojistik sağlayıcının hangi bölümünün taleplerinizi karşılayamadığını öğrenerek, beklenen lojistik sağlayıcınızı belirleyin. Ayrıca işlerinizin büyümesini de hesaba katmanız gerekmektedir. Doğru bir lojistik ortağı bulmak kolay değildir. Bu durumda işletmenizin genişlemesiyle başa çıkabilecek sağlayıcıyı seçmeniz oldukça kritiktir.

İş gereksinimlerinizi göz önünde bulundurarak, seçim kriterleri için bir plan oluşturmanıza izin verilir. Bu, bir lojistik sağlayıcıyı nasıl değerlendireceğinizi bulmanız gerektiği anlamına gelir. Bu süreç için, seçim süreci ile ilgili yardım almak için bir danışman tutabilirsiniz. Son olarak, seçeneklerinizi daraltmayı tercih etmelisiniz. İşletmeniz için doğru olanı seçmeniz için daha küçük bir potansiyel lojistik şirketleri havuzu mevcut olacaktır. Sınırlı bir bütçeyle mümkün olan en iyi hizmeti alacağınızdan emin olmak için onlarla sıkı pazarlık yapmayı unutmayın.

Doğru Ve Güvenilir Bir Lojistik Ortağı Seçmek İçin Kontrol Listesi

  • Uzmanlık Alanı

Nakliye, depolama, dağıtım ve teslim alma dahil olmak üzere çeşitli lojistik sağlayıcı türleri vardır. Tüm lojistik şirketleri aynı hizmeti sağlamaz. Çoğunun belirli bir alanda kendi uzmanlıkları olacaktır. Lojistik sağlayıcının hizmeti ve uzmanlığı ile ihtiyaçlarınızı karşılamaya çalışmalısınız. Lojistik sağlayıcısının uzmanlığının işiniz için en uygun olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca, kısa vadeli ve uzun vadeli ihtiyaçlarınızı karşılayan bir dizi yetenek olacaktır. Örneğin nakliye tabanlı bir lojistik sağlayıcıya ihtiyacınız var. Bunun için kamyon yükü dağıtımı, özel kamyon taşımacılığı varlıklarına erişim, açılır çerçeveli römorklar vb. dahil olmak üzere ilgili hizmet sağlayıcıların yetenekleri hakkında daha da derine inmeniz gerekmektedir.

  • Şirket Sürdürülebilirliği

Lojistik sağlayıcının sürdürülebilirliği işiniz için önemlidir. Sonuç olarak, uzun vadeli başarısı ve sürdürülebilirliği kanıtlanmış bir şirketle çalışmanız en iyisi olacaktır. İstikrarlı iş ortağı, olası tüm acil durumlar ve acil ihtiyaçlarla başa çıkabilmektedir. Optimum lojistik çözümler için finansal olarak sürdürülebilir bir işletmeyle işbirliği yapmaya çalışın. Geçmiş yıllardaki ödeme geçmişini ve mali raporu kontrol etmeyi unutmayın. Optimum lojistik çözümler için tesislere, ekipmana ve insan kaynaklarına yatırım yapmaya devam eden sürdürülebilir bir ortak bulmaya çalışın. Sağlayıcının sürdürülebilirliğini anlamak için iş genişletme planını anlamaya çalışın. İş genişletme planını kendi başınıza çözmeniz gerekmektedir. Ayrıca lojistik sağlayıcı ile uzun vadede istikrarlı bir ortaklık sürdürebildiğinizden emin olmalısınız.

  • Güvenilirlik

Uzun vadeli bir lojistik ortaklığı kurmak istiyorsanız güvenilirlik çok önemlidir. Ortaklığın test edilebildiğinden emin olun. Doğru ve güvenilir bir lojistik ortağı bulmak için hizmet sağlayıcının iş taahhüdünü dürüstlükle yerine getirmeye meyilli olup olmadığını araştırmanız gerekir. Şirketin; müşterileri, tedarikçileri ve iş ortakları arasında iyi ya da kötü bir üne sahip olduğunu zaman gösterecektir.

Pazar araştırması aşamasında lojistik hizmeti, iş taahhüdü, hatta pazarlama faaliyetleri hakkında sosyal referansları anlamak için çevrimiçi müşteri incelemelerini bulabilirsiniz. Bir sağlayıcının piyasada nispeten daha düşük bir teklif sunup sunmadığını iki kez kontrol etmeyi unutmayın. Daha düşük bir fiyata yol açan tüm unsurları inceleyin. Sınırlı bütçeli saygın bir lojistik sağlayıcı ile işbirliği yapmaya özen gösterin.

  • Konum Ağı

Nitekim, lojistik sağlayıcının lokasyon ağı, işinizin dünyadaki genişlemesini veya dağıtımını belirler. Yetkili bir lojistik ortağı, iş dağıtım ihtiyaçlarınızı optimum verimlilikle karşılamanız için size stratejik bir yaklaşım sunacaktır. Örneğin, paketlerinizi 1 yıl içinde Güney Afrika’ya teslim edebilecek bir sınır ötesi nakliyeciye ihtiyacınız varsa, halihazırda bir iş ağına sahip olan adayları bulmanız gerekmektedir.  Doğru lojistik sağlayıcı, iş genişlemelerinizi karşılamak için kesinlikle stratejik çözümler sunacaktır. Yerleşik tesisler ağına yeni yerler açma ve özel ihtiyaçlarınızla başa çıkma yeteneğine sahiptirler.

  • Müşteri Hizmetleri

Lojistik sağlayıcınız; acil sorunlara mükemmel müşteri hizmeti, hızlı yanıt verme, akıcı iletişim ve etkili çözümler sunuyor mu? Bu unsurlar, lojistik sağlayıcının müşteri hizmetlerine  öncelik verip vermediğini belirlemenin anahtarıdır. Normalde müşteri hizmetlerini erken dönemde tanımlamanız kolay değildir. Ama yine de yapabileceğiniz şeyler bulunmaktadır. Kuşkusuz tüm adaylar mükemmel müşteri hizmetinden yararlandıklarını iddia edeceklerdir. Müşterilerinin size gerçeği söylemesine izin verin. Özellikle benzer sektörlerdeki müşterilerinden referans almalarını isteyebilirsiniz. Müşterilerinin lojistik sağlayıcıları müşteri hizmetleri hakkında ne düşündüğünü öğrenin. Müşteri hizmetleri iyi olduğunda, şirketin sektördeki son yıllarında olgun bir müşteri hizmetleri sistemi oluşturduğu göreceksinizdir.

  • Güvenlik

Lojistik sağlayıcınızın güvenlik bilincine dikkat etmesi gerektiği inkar edilemez . Bu madde, bir lojistik ortağı seçerken kesinlikle çok önemlidir. Aktarma deposunda çıkan ölümcül bir yangın işletmeniz için büyük kayıplara neden olacaktır. Lojistik sağlayıcısının ve ilgili tesislerin, hatta güvenlik yönetiminin güvenlik bilincini kontrol etmeye çalışın. İyi bir lojistik şirketi, çalışanlarına düzenli olarak güvenlik eğitimi sunacak, güvenlik uyarılarını doğru yerlere yerleştirecek, tesislerini düzenli olarak kontrol edecek ve ülkenin endüstri güvenlik kuralları ve düzenlemeleri doğrultusunda şirket çapında bir güvenlik standardı belirleyecektir. Lojistik hizmet sağlayıcınızın çalışması sırasında ürünlerinizin hasar görmeden varış noktalarına gönderildiğinden emin olun.

  • Teknoloji

Lojistik sağlayıcı, verimli ve etkin hizmetler sunmak için son teknolojilere sahip mi? Nitekim lojistik sağlayıcısının kullandığı teknoloji, işletmeniz ve müşteri alışveriş deneyiminiz için çok önemlidir. Genel olarak lojistik şirketleri, müşterilerine verimli ve şeffaf hizmet sunmak için kendilerini en son teknoloji ile donatmalıdır. Depo otomasyonu, bulut bilişim, web tabanlı rezervasyon ve takip sistemi gibi teknolojileri kullanabilirler. Bu teknolojiler, hızlı raporlar ve verimli dağıtım sistemi ile hatasız ve tutarlı hizmet sunmalarına yardımcı olacaktır. Ürünlerinizin nerede olduğu ile ilgili anlık bilgilere istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Mükemmel otomasyon teknolojisine sahip bir lojistik sağlayıcı seçmelisiniz. Nakliye maliyetinizi azaltacak ve verimliliği artıracaktır. Örneğin, iş sistemini ERP’niz ile entegre edebilen bir lojistik firması ile ortak olacaksanız, dilediğiniz zaman sipariş verebilirsiniz. Ayrıca siparişinizin ne zaman ve nerede işlendiğini, paketlendiğini, toplandığını ve sevk edildiğini takip edebilirsiniz. Kapsamlı teknoloji uzmanlığına sahip bir lojistik sağlayıcı kesinlikle size büyük faydalar sağlayacaktır.

  • Fiyat

Fiyatlandırma şeffaf mı? Gizli masraflar var mı? Lojistik sağlayıcılar tarafından belirlenen fiyat, dikkate almanız gereken önemli bir ölçüdür. Nihai kararı vermeden önce teslimat başına fiyatı incelemelisiniz. Lojistik şirketleri tarafından talep edilen maliyetler; nakliye maliyetini, teslim alma maliyetini, depolama ücretlerini, toplama ve paketleme ücretlerini, hesap kurulum ücretlerini ve aylık minimumları içermelidir.

  • Taşeron Firma

Lojistik operatörü, alımdan teslimata kadar tüm dağıtım ağını tek başına kontrol etmelidir. Taşeron firmadan aldığınız hizmet ters gidebileceğinden, güvenilir bir lojistik sağlayıcı ararken taşeron firmalardan uzak durmaya çalışmalısınız.

  • Navlun Yönetimi

Lojistik sağlayıcı navlunu nasıl yönetiyor? Değişen piyasa ihtiyaçlarına nasıl tepki veriyor? Normal olarak iyi bir lojistik ortağı, değişen pazar ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde cevap verebilecek kapasitede olmalıdır. Müşterilerin özel durumlarına hızlı ve etkili bir çözüm sunması muhtemeldir. Müşteri taleplerine göre koordine edebilirler. Müşterilerine iş gereksinimlerine göre özelleştirilmiş hizmet ve araçlar bile sağlayabilmektedirler. Ayrıca, iyi bir lojistik sağlayıcı, ekonomik koşullar ve iş değişiklikleri doğrultusunda maliyetleri ne zaman artırması veya düşürmesi gerektiğinin farkında olmalıdır. Örneğin, yüksek pazar talebi göz önüne alındığında, hasat mevsimi boyunca kamyonlar daha pahalı olacaktır. Mevsimsel ve düzenli piyasa değişiklikleri için plan yapmaları gerekir.

  • Verimlilik

Lojistik ortağınız siparişlerinizi ne kadar sürede işleyecek? Siparişlerinizi müşterilerinizin ellerine ulaştırmak ne kadar sürer? Aslında verimlilik, işletmeniz ve müşteri memnuniyeti  için oldukça önemlidir.

Verimlilik; lojistik şirketi için siparişin alınması, siparişin paketlenmesi ve varış noktalarına gönderilmesi için geçen süre anlamına gelmektedir. Ne kadar kısa sürede olursa, o kadar verimli bir hizmet sağlanacaktır.

İletişim aynı zamanda verimliliği de etkiler. Lojistik sağlayıcının iletişim kanallarını kontrol edebilirsiniz. Ne kadar çok kanal sunarsa, daha iyi bir çözüm söz konusu olduğunda anında iletişim kurmak için daha fazla seçeneğiniz olacaktır.

Sonuç olarak, doğru ve güvenilir bir lojistik ortağını seçmek zorlu bir iştir. Doğru lojistik ortağıyla çalışmak için önce metriklerinizi ayarlamalı ve ardından kontrol listelerini gözden geçirmelisiniz. Listelenen kontrol listesi göz önüne alındığında dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. 

Artık kontrol listesine en uygun lojistik sağlayıcıyla işbirliği yapabileceğinizi ve tedarik zinciri yönetimi ve ürün teslimatında işinizi kolaylaştırabileceğinizi umuyoruz.